MIDZOMERNACHT..23 juni, HET IS SAN JUAN!!!!

23 JUNI—— Midzomernacht op zijn Spaans:

Het is San Juan feest!

De nacht van San Juan of de midzomernacht, is een oud en traditioneel feest in veel Europese landen. In Spanje is het traditie om de zomer te verwelkomen met vele kampvuren en door knallende rotjes te gooien. Het feest wordt gehouden tijdens de nacht van 23 op 24 juni terwijl de kortste nacht van het jaar eigenlijk die van 21 juni is. San Juan wordt van Finland tot Brazilië in verschillende vormen gevierd. In veel van deze landen is de traditie om oude meubels of hout op straat of op het strand te verbranden, iets wat in steden als Barcelona, Alicante, Valencia en Málaga nog steeds gebeurt.

Het Sint-Jansvuur is een vreugdevuur, genoemd naar Johannes de Doper.

De Geboorte van de Heilige Johannes de Doper is een hoogfeest in de Katholieke Kerk dat op 24 juni wordt gevierd. Rond dit feest zijn nog vele gebruiken, zoals vreugdevuren, die teruggaan op voor-christelijke midzomerfeesten die gehouden werden rond de zomerzonnewende.

In heel Spanje wordt de San Juan nacht gevierd met Hogueras, kampvuren. Deze kampvuren worden in principe nadat de zon onder gaat op 23 juni aangestoken op het strand om de zomer te verwelkomen. Als het 12 uur is en men 1 keer over dit kampvuur springt en daarna over 3 golven in de zee, zou dat geluk brengen.

De St Jans nacht is ook de enigste nacht dat er vuur gemaakt mag worden op de stranden. Het is een belevenis om mee te maken. Iedereen zit met vrienden, familie op stoeltjes of kleden op het strand en hebben een koelbox met wijn, bier en koele drankjes mee. Op de tafels staan allerlei lekkernijen die met elkaar gegeten en gedeeld worden. Er is overal muziek te horen.

Eigenlijk vinden er in heel Spanje feesten plaats waarbij het vuurwerk, de rotjes, live muziek en eten en drinken de hoofdingrediënten zijn. Het maakt echter niet uit hoe men de nacht van San Juan door zal brengen, feit is:

DE ZOMER IS BEGONNEN!!!!